Lijsttrekker, Schoten
Kruimelpad
Geen toekomst in de Europese Unie voor dit Turkije
Het Vlaams Parlement vraagt de onmiddellijke stopzetting van het offensief tegen de Koerden in het Noorden van Syrië en de terugtrekking van Turkse leger uit de regio. “Het geweld moet stoppen en humanitaire hulp bij de Koerden moet gegarandeerd worden”, aldus initiatiefnemers Karl Vanlouwe, Joris Nachtergaele en Maarten De Veuster.
Geen toekomst voor Turkije in EU
Vlaams volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe dient de resolutie in samen met de andere meerderheidspartijen. Hij licht toe: “De Turkse inval leidt enkel tot een verdere escalatie van geweld, met vele burgerslachtoffers en een toenemende instabiliteit van de regio tot gevolg. Ook een mogelijke hergroepering en heropleving van IS dreigt. In Turkije zelf staan de democratie en fundamentele rechten al jaren onder druk. Het is duidelijk dat er voor het land geen toekomst is in de Europese Unie.”
Schrapping pre-toetredingssteun
Karl Vanlouwe heeft ook bedenkingen bij de pre-toetredingssteun die Turkije ontvangt. “Hoewel er momenteel voor Turkije geen enkel EU-toekomstperspectief is, betaalt de Europese Unie jaarlijks toch zo’n 600 miljoen euro zogenaamde pre-toetredingssteun aan Turkije. Voor de periode 2007-2020 is er sprake van meer dan 9 miljard euro, waarvan de voorbije jaren 66 miljoen werd bevroren. Dat is in het licht van de ontwikkelingen in Syrië onverdedigbaar. We vragen de onmiddellijke schrapping van die Europese pre-toetredingssteun. We kunnen ook op geen enkele manier tolereren dat buitenlandse politiek, propaganda of conflict worden geïmporteerd in Vlaanderen”, argumenteert het Vlaams Parlementslid.
Escalatie van geweld moet stoppen
De Koerdische strijdkrachten zijn de voorbije jaren een belangrijke partner geweest in de strijd tegen Islamitische Staat, maar dreigen nu opnieuw het slachtoffer worden van een complexe machtsstrijd tussen grootmachten en buurlanden. “We vragen de Vlaamse Regering om op federaal, Europees en internationaal niveau alle nodige stappen te zetten om de escalatie van het geweld te stoppen en de toegang van humanitaire hulp te garanderen. Internationale waarnemers moeten zo snel mogelijk toegang krijgen tot de regio en we dringen aan op een hervatting van de vredesgesprekken, met inbegrip van een Koerdische vertegenwoordiging”, besluiten Karl Vanlouwe, Joris Nachtergaele en Maarten De Veuster.