N-VA vraagt concrete steunmaatregelen voor Wit-Russische bevolking

Door Maarten De Veuster, Karl Vanlouwe, Joris Nachtergaele op 13 januari 2021, over deze onderwerpen: Europees beleid
Wit-Rusland

Het Vlaams Parlement wil met een resolutie meer aandacht vragen voor de aanhoudende mensenrechtenschendingen in Wit-Rusland. Initiatiefnemers Joris Nachtergaele, Karl Vanlouwe en Maarten De Veuster vragen krachtdadige acties op Europees en internationaal niveau om de Wit-Russische bevolking te steunen in hun legitieme strijd voor een sterkere democratische rechtstaat.

Sinds de presidentsverkiezingen in de zomer van 2020 is de situatie in Wit-Rusland nog steeds zeer gespannen. Aleksandr Loekasjenko riep zichzelf namelijk uit tot president na verkiezingsfraude. Sinds zijn aanstelling komen er wekelijks vele Wit-Russen op straat en deze protesten gaan gepaard met hardhandig optreden van de ordediensten en het opsluiten van ondertussen meer dan 30.000 oppositieleden.

Europa kijkt lijdzaam toe

“Na enkele maanden is de mediastorm gaan liggen, maar vandaag zien we dat er voor de Wit-Russische bevolking zeer weinig zaken concreet zijn verbeterd”, stelt Joris Nachtergaele. “Ik ben zeer ongerust over de manier waarop er op het Europese vasteland wordt omgegaan met mensenrechten en het zelfbeschikkingsrecht van de Wit-Russische bevolking, terwijl we vanuit de Europese Unie lijdzaam toezien.”

Vlaanderen neemt voortouw

“Daarom vragen we nu dat de Europese Unie de Wit-Russische bevolking ondersteunt en sterk gaat optreden tegen de mensenrechtenschendingen. We kunnen hierbij vanuit Vlaanderen de leiding nemen en internationaal blijven hameren op onafhankelijke waarnemers en vrije verkiezingen in Wit-Rusland”, concluderen Joris Nachtergaele, Karl Vanlouwe en Maarten De Veuster.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is